Вхід | Реєстрація

Штрафи зросли

Штрафи зросли

4 березня 2021 року набув чинності Закон України «Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо посилення відповідальності за порушення законодавства у сфері пожежної безпеки».

Вказаний закон значно підвищив розміри штрафних санкцій за порушення вимог законодавства у сфері пожежної і техногенної безпеки.

Наразі згідно ст. 175 КУпАП, порушення встановлених законодавством вимог пожежної безпеки тягне за собою накладення на громадян штрафу у розмірі від ста до двохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (тобто від 1 тис. 700 до 3 тис. 400 грн), а для посадових осіб - від двохсот  до трьохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (тобто від 3 тис. 400 до 5 тис. 100 грн).

Відповідно до статті 175-2 КУпАП здійснення суб’єктом господарювання господарської діяльності без декларації відповідності матеріально-технічної бази вимогам законодавства у сфері пожежної безпеки тягне за собою накладення штрафу у розмірі від ста п’ятдесяти до двохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (тобто від 2 тис. 550 до 3 тис. 400 грн).

Крім цього згаданий вище закон значно розширив повноваження державних інспекторів у сфері пожежної та техногенної безпеки. Відтепер вказані інспектори наділені повноваження складати протоколи та розглядати справи про адміністративні правопорушення за статтями 77 та 77-1 КУпАП, що встановлюють відповідальність за порушення вимог пожежної безпеки в лісах та самовільне випалювання рослинності або її залишків.

Нагадуємо, що згідно ст. 77 КУпАП, порушення вимог пожежної безпеки в лісах - тягне за собою накладення штрафу на громадян від дев’яноста до двохсот сімдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (тобто від 1 тис. 530 грн до 4 тис. 590 грн.) та на посадових осіб - від двохсот сімдесяти до дев’ятисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (тобто від 4 тис. 590 грн. до 15 тис. 300 грн).

Знищення або пошкодження лісу внаслідок необережного поводження  з вогнем, а також порушення вимог пожежної безпеки в лісах, що призвело  до виникнення лісової пожежі або поширення її на значній площі, - тягнуть  за собою накладення штрафу на громадян від двохсот сімдесяти до дев’ятисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (тобто від 4 тис. 590 грн. до 15 тис. 300 грн) та на посадових осіб - від шістсот тридцяти до однієї тисячі восьмисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (тобто від 10 тис. 710 грн. до 30 тис. 600 грн).

Враховуючи викладене, Полтавське районне управління Головного управління ДСНС України у Полтавській області закликає громадян суворо дотримуватися вимог пожежної безпеки. Відповідно до ст. 3 Конституції, людина, її життя, здоров’я та безпека визнаються в Україні найвищою соціальною цінністю.


Автор: Сергій ПРУГЛО, начальник Полтавського РУ ГУ ДСНС України у Полтавській області


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
10 березня, 16:21 | Полтавщина | Суспільство
1. Ltava / 11 березня, 16:33
То, мабуть скоро і в Кобеляцькій громаді нарешті перестануть палити на городах листя та бадилля в перемішку з туалетним папером і залишками життєдіяльності кролів та свиней?
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації