Вхід | Реєстрація

З НАЗВИ ЛІЦЕЮ СЕЛА СВІТЛОГІРСЬКЕ КОБЕЛЯЦЬКОЇ ГРОМАДИ УСУНУЛИ ІМ’Я ДІЯЧА НАУКИ СРСР    

На другому пленарному засіданні сорок другої сесії восьмого скликання Кобеляцької міської ради Полтавської області прийнято рішення про усунення з назви Світлогірського ліцею імені Антона Біленка. Так ухвалили з ініціативи Полтавського офісу Українського інституту національної пам’яті (УІНП) та Департаменту освіти і науки Полтавської ОВА на підставі ст. 26 Законів «Про місцеве самоврядування в Україні» та «Про основні засади державної політики у сфері утвердження української національної та громадянської ідентичності».

У рішенні сказано: «Змінити назву Світлогірського ліцею імені Антона Петровича Біленка Кобеляцької міської ради Полтавської області на Світлогірський ліцей Кобеляцької міської ради Полтавської області».

Напередодні сесії депутати задля уникнення пропаганди російської імперської політики та її символіки, присвоєння географічним об’єктам, юридичним особам та об’єктам права власності назв, що глорифікують, увічнюють, пропагують або містять символіку російської імперської політики, а також держави-терориста (держави-агресора) або її визначні, пам’ятні, історичні та культурні місця, населені пункти, дати, події розглянули клопотання відділу освіти Кобеляцької міської ради від 04.01.2024 №01-16/4. Також народні обранці громади врахували рекомендації постійної комісії Кобеляцької міської ради з питань соціального захисту, охорони здоров’я, освіти, культури, спорту та партнерських зв’язків. 

«Антон Біленко (23 червня 1924 рік, село Ханделіївка — 19 червня 1991 рік, Москва) — діяч науки СРСР, головний інженер Воронежського науково-дослідного інституту зв’язку. Герой Соціалістичної праці (1977). Лауреат Ленінської премії в галузі науки и техніки та Державної премії СССР. Директор Московского НДІ радіозв’язку. Як бачимо, попри місце народження цей діяч науки СРСР не має стосунку до розвитку вітчизняної науки. Важливо розуміти, що Законом «Про присвоєння юридичним особам та об’єктам права власності імен (псевдонімів) фізичних осіб, ювілейних та святкових дат, назв і дат історичних подій» НЕ ПЕРЕДБАЧЕНО увічнення пам’яті діячів науки СРСР, держави-окупанта. Натомість у ньому зазначено, що імена фізичних осіб присвоюються з метою увічнення пам’яті про осіб, які: внесли вагомий вклад у боротьбу за незалежність, розбудову Української держави, зміцнення міжнародного авторитету України; здійснили героїчний вчинок, звершення в ім’я Батьківщини; зробили значний особистий внесок у розвиток вітчизняної та світової науки, освіти, культури та інших сфер суспільного життя», — прокоментував рішення сесії Кобеляцької міської ради представник УІНП в Полтавській області Олег Пустовгар.

Полтавський офіс УІНП

Поділитися:
22 березня, 22:49 | Блог: УІНП | Переглядів: 216
Автор: УІНП
Кількість записів: 103

Український інститут національної пам’яті (УІНП) є центральним органом виконавчої влади із реалізації державної політики у сфері відновлення та збереження національної пам’яті Українського народу
Коментарі до цього запису заборонено автором
Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації