Вхід | Реєстрація

Поліцейські оприлюднили інформацію про кримінальні події у Кобеляках

Поліцейські оприлюднили інформацію про кримінальні події у Кобеляках

Майже через тиждень після того, як у Кобеляках відбулися гучні обшуки та затримання, на офіційному сайті ГУНП Полтавської області  з’явилася інформація з цього приводу.

Далі - інформація від правоохоронців.

Правоохоронці викрили злочинну групу з шести мешканців області, на чолі з ексчиновником, яка організувала тіньову схему незаконної реєстрації та привласнення земельних паїв, що перебували в комунальній власності Кобеляцької громади. Спільникам вдалося оформити право приватної власності на 28 земельних ділянок. Суму завданої державі шкоди експерти оцінили у понад 4 мільйони 200 тисяч гривень. Про це повідомив начальник поліції Полтавщини Євген Рогачов.

Слідчі поліції Полтавщини спільно з СБУ, за процесуального керівництва Полтавської обласної прокуратури встановили, що спільники підробляли бланки державних актів на право приватної власності на землю, використовуючи анкетні дані підставних осіб, архівні рішення сільських рад ще початку 2000-х років, а також номери вже зареєстрованих актів. Використовуючи зв’язки, виготовляли відповідну технічну документацію та вносили відомості до відповідних державних реєстрів.

Надалі організатор та його довірені особи укладали з фіктивними власниками паїв нотаріально засвідчені угоди купівлі-продажу, щоб мати можливість вільно розпоряджатися ділянками.

Євген Рогачов прокоментував: «Організатору злочинної групи та іншим співучасникам повідомлено про підозру у заволодінні чужим майном шляхом обману, вчиненому в умовах воєнного стану організованою групою, в особливо великих розмірах (ч. 5 ст. 190 Кримінального кодексу України), а також у підробленні та використанні офіційних документів (ч. 3 ст. 27 ч. 3 ст. 28 ч. 1 ст. 358)».

Окрім того, досудовим розслідуванням встановлені інші епізоди злочинної діяльності організатора групи. Фігуранта обґрунтовано підозрюють у незаконному заволодінні транспортними засобами та статутним капіталом двох транспортних підприємств на понад чотири мільйони гривень. 

«Встановлено, що організатор примушував власників та засновників підприємств писати розписки про повернення уявного боргу, постійно здійснюючи на них  психологічний тиск. Сума  фінансових претензій перевищила 400 тисяч доларів США. Для подолання опору бізнесменів зловмисники вдавалися не тільки до погроз, але й реальних дій. Зокрема, щоб змусити «партнерів» виконати боргові зобов’язання зловмисники незаконно вивезли з підприємств сільгосптехніку та спалили три автомобілі й трактор»,– прокоментував Євген Рогачов.

Окрім того, їм вдалося призначити на керівні посади двох підприємств «своїх» директорів, які продали за безцінь підконтрольному фермерському господарству близько 30 одиниць сільгосптехніки та вантажних автомобілів. Сума реальних збитків, завданих суб’єктам господарської діяльності, складає близько 13 мільйонів гривень.

Організатору та його спільниці, на яку переоформили частку чужого бізнесу, вручили підозри у незаконному заволодінні транспортними засобами, що завдало великої матеріальної шкоди (ч. 5 ст. 27 ч. 3 ст. 289 Кримінального кодексу України).

Окрім цього, засновнику злочинної групи інкримінують організацію умисного знищення чужого майна, шляхом підпалу, вчиненого за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 27 ч. 2 ст. 28 ч. 2 ст. 194 КК України) та вимогу передачі чужого майна з погрозою насильства над потерпілим (вимагання), вчинене повторно, що завдало майнової шкоди в особливо великих розмірах (ч. 2, 4 ст. 189 КК України).

За інформацією начальника обласного управління поліції, усім фігурантам вручили підозри. Організатору злочинної групи суд обрав запобіжний захід – тримання під вартою без права внесення застави, іншим учасникам  – застави та домашній арешт. Триває комплекс необхідних слідчих дій.

Поліція Полтавщини закликає мешканців Кобеляцької громади Полтавського району, які постраждали від незаконних оборудок злочинної групи або можуть повідомити інформацію, що представляє цінність для досудового розслідування, звертатися до поліції за номерами: 0667977700 (Слідче управління ГУНП в Полтавській області) або 102. Також у вас є можливість надіслати повідомлення (фотографії, відео) у чат-бот на Telegram @Police102Poltava. 

Відділ комунікації поліції Полтавщини



Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
9 травня, 16:15 | Кобеляки | Кримінал
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ
Останні коментарі

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації