Вхід | Реєстрація

Війна завдала удару і по бджолах

Війна завдала удару і по бджолах

Садівники з усієї України бідкаються, що попри напрочуд раннє і дружне цвітіння плодових дерев, не бачать на них бджіл. І ледве не єдиним виключенням із цього сумного правила є Полтавщина. Фахові бджолярі підтверджують наявність подібної проблеми. А однією з причин дефіциту бджіл називають війну, що триває в Україні.

Говорить Ігор Пелюхня, пасічник та  один із оригінаторів української степової породи бджіл гадяцького типу:

— Так, війна принесла горе і проблеми не лише людям, а й бджолам. Військові дії створили безліч проблем для корисних комах. І мова не лише про пряме руйнування і знищення пасік внаслідок попадань снарядів чи бомб. Ми вже розуміємо, що луганська популяція степової породи бджіл фактично знищена. Але страждають комахи і в інших регіонах. Бджоли, як дуже високоорганізовані істоти, потерпають і від звуків вибухів, навіть постійні польоти «шахідів» на них негативно впливають. До нас на Полтавщину, зокрема і в Кобеляки, вже приїжджають за бджолами пасічники з Дніпропетровщини. Там дійсно біда, бджіл немає, пасіки там «лягли». Аналогічна проблема і в Харківській, Сумській областях. Комахам взимку потрібен спокій для зимівлі. А який спокій може бути, коли постійно лунають вибухи та сирени повітряної тривоги і літають ворожі ракети та безпілотники. Погана ситуація і на заході України. У Полтавській області все більш-менш благополучно. Я  якраз пишу наукову роботу, де є розділ і щодо негативного впливу військових дій на бджіл. І статистика підтверджує — війна нашкодила бджолам.

У той же час Ігор Пелюхня вважає, що запиленню дерев нічого не загрожує. Він каже:

— Ми спостерігаємо досить велику кількість джмелів та осмій, багато диких бджіл. Усі вони працюють і запилюють садки.

Окрім того, фахівець не бачить підстав для паніки з приводу можливої відсутності кормової бази для корисних комах.

Пелюхня говорить:

— Так, сади вже відцвіли, дуже рано і дружно. Але зараз уже цвіте глід, багато лісових і лугових рослин квітнуть. Далі, по черзі — акація та липа. Так що працювати бджолам є де.

От, аби ще й «москалики» не заважали.


Автор: Ігор Філоненко


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
6 травня, 19:58 | Полтавщина | Надзвичайне
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ
Останні коментарі

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації