Вхід | Реєстрація

5 років за самовільне залишення місця служби

5 років за самовільне залишення місця служби

Такий вирок отримав житель Донеччини.

22 квітня в Кобеляцькому райсуді завершився розгляд справи щодо військовослужбовця, який у 2022 році самовільно залишив місце служби. Уродженець селища Билбасівка Донецької області, військовослужбовець за призовом під час мобілізації, начальник групи штабних машин інформаційно-телекомунікаційного вузла постав перед судом згідно з частиною 5 статті 407 Кримінального кодексу України. На момент порушення кримінального кодексу підсудний мав військове звання «сержант».

За час розгляду справи служителі Феміди встановили, що обвинувачений був зарахований до війська наказом командира від 7 березня 2022 року. І, відповідно до чинного законодавства, на момент вчинення злочину сержант вважався військовослужбовцем, який проходив службу за призовом під час мобілізації.

Підсудний, будучи військовослужбовцем та перебуваючи на посаді начальника групи штабних машин, за відсутності поважних причин 8 грудня 2022-го самовільно залишив розташування військової частини та перебував за її межами до моменту його затримання 10 жовтня минулого року в Краматорську.

Таким чином, своїми діями обвинувачений вчинив кримінальне правопорушення, передбачене частиною 5 статті 407 ККУ, тобто, самовільно залишив військову частину без поважних причин, вчинивши це в умовах воєнного стану.

Побили й зламали ребро

Обвинувачений не визнав себе винним у пред`явленому обвинуваченні. Чоловік вказував, що до того, як його частина змінила місце дислокації, стосунки між військовослужбовцями були нормальними. Однак потім ставлення до нього змінилося та почалося цькування з боку командира й інших військовослужбовців. Також він повідомив, що 8 грудня 2022-го його частина повинна була змінювати місце дислокації, та напередодні його побили інші військовослужбовці і командир, котрий мав звання «лейтенант». Через побої він втратив свідомість і в нього було зламане ребро. Коли сержант прийшов до тями, то виявив, що уся його частина залишила місце дислокації, із групи в месенджері чоловіка видалили, його цивільний одяг, автомат, військовий квиток і довідка-характеристика — зникли, залишився лише паспорт. Прибиральниця, яка перебувала в приміщенні, не знала, куди направилися військові.

До Краматорська підсудний дістався пізно ввечері 8 грудня, де і перебував до моменту затримання. До правоохоронних органів військовий не звертався через недовіру до них, із командиром зв`язатися не намагався через неприязні стосунки, а куди поїхала його частина, він не знав. У лікарню сержант теж не пішов, побої не знімав, а перелом лікував вдома мазями й таблетками. Підсудний зазначав, що не мав наміру ухилятися від військової служби і бажає її продовжити, але в іншому підрозділі, а залишення ним військової частини відбулося внаслідок причин, що від нього не залежали.

Зник з місця дислокації 8 грудня

Винуватість підсудного підтвердилася дослідженими в судовому засіданні доказами та власними показаннями обвинуваченого. Зокрема, у акті службового розслідування від 27 грудня 2022 року встановлено, що сержант зранку 8 грудня був відсутній при перевірці особового складу в пункті дислокації. Підрозділ здійснив передислокацію, але за попереднім місцем майже тиждень ще залишалися військовослужбовці військової частини, працювала столова, збиралися склади. При цьому сержант не з`явився і на той час його місцезнаходження не було встановлено. На телефонні дзвінки він не відповідав, стосунків з іншими військовослужбовцями частини не підтримував і про своє місце перебування нікого не повідомив.

Подібні факти підтверджуються в рапортах, доповідних та свідченнях інших військових, які проходили службу разом із підсудним.

У результаті суд ухвалив, визнати сержанта винуватим та призначити йому покарання у виді позбавлення волі на п`ять років.

Запобіжний захід у вигляді тримання під вартою залишити до набрання вироком законної сили.

Початок строку відбування покарання рахувати з моменту фактичного затримання 10 жовтня минулого року.

На вирок суду може бути подана апеляційна скарга протягом тридцяти днів з дня його проголошення.


Автор: Олександр ДІДЕНКО


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
3 травня, 17:56 | Кобеляки | Кримінал
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ
Останні коментарі

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації