Вхід | Реєстрація

Міняємо лампочку?

Міняємо лампочку?
Електроенергія — це товар першої необхідності, який ми з кожним днем споживаємо у дедалі більших обсягах. Тому все більш актуальною стає тема енергозбереження та економії. Приміром лампи розжарювання, які служать майже в кожній оселі, сьогодні вважаються занадто витратливими.
Тільки лінивий не говорить про альтернативні енергоощадні освітлювальні прилади. Економія коштів та енергії є очевидними пріоритетами майбутнього, а тому розрядні енергозберігаючі лампи стають все більш популярними. Однак чи варто змінювати всі лампи розжарювання, до яких ми так звикли, на ці білі спіральні штуки? Давайте зважимо всі «за» і «проти».

«За»
Власник тижневика «ЕХО» Сергій Попович розповідає про своє перше враження від заміни ламп розжарювання на енергозберігаючі лампи.
— Мене спочатку дратувало, що світло в кімнаті запалюється на кілька секунд пізніше, але минуло кілька днів і я звик. Сьогодні мене нічого в них не дратує, — говорить Сергій Васильович. — Купив ці лампи у два заходи — для офісу і будинку. Загальна сума вийшла близько 350 гривень. Так, сума немаленька, але, враховуючи відчутну економію, — окупляються майже за рік. На моєму прикладі електроенергії щомісяця витрачається на 100–150 кВт/год менше, а це 25–30 % економії. Чесно кажучи, поштовхом замінити всі лампи були зміни в законодавстві про тарифи на електроенергію. За умови споживання понад 400 кВт/год електроенергії на місяць, тариф збільшується приблизно в 2,5 рази. На лампочки виробник дає два роки гарантії (я придбав лампи «Maxus»), користуюся ними вже близько року. Одну лампочку, яка перестала світити, по гарантії відніс назад до магазину — її без проблем замінили на нову. Головне — мати упаковку, на якій продавець зазначає дату продажу.
— Енергозберігаючі лампи бувають різної потужності, від 7 до 105 Вт, — роз’яснює приватний підприємець Ігор Богословський, який займається їх реалізацією. — Лампа «економка» у п’ять разів економніша ніж лампа розжарювання, а світить у п’ять разів краще. Ресурс її більший у вісім разів, вона може працювати максимально до восьми років. Існує три відтінки світла від ламп — жовте, біле (природне) та холодне синювате світло. Найпопулярніший колір — білий. Я задоволений роботою цих лампочок. Люди, які купували в мене спочатку 3–5 лампочок, потім докупляли на весь будинок.

«Проти»
Негативні відгуки стосуються лише одного, але важливого аспекту — утилізації енергозберігаючих ламп, які відпрацювали свій ресурс. Скажімо, на упаковці з лампи марки «Наша сила» ми знайшли значок у вигляді перекресленого контейнера для сміття, який вказує, що їх не можна викидати як звичайні побутові відходи. В інструкції до використання енергозберігаючих розрядних ламп фірми «Maxus» зазначено «Лампи, які вийшли з ладу, підлягають здачі для їх утилізації в пункти, які визначені місцевими органами самоврядування.» Однозначно ні в Кобеляцькому, ні в Новосанжарському районах таких пунктів немає. А в мережі Інтернет знаходиться інформація про те, що механізму утилізації таких ламп немає в Україні взагалі.
От що пишуть з цього приводу в газеті «День»: «Кожна розрядна лампа містить токсичний метал — ртуть. Він вважається однією з найтоксичніших речовин, відомих людині. Разом із тим, виробники й медики запевняють, що небезпеки при використанні ртутної лампи, навіть коли вона розіб’ється в приміщенні, немає: досить провітрити приміщення та протерти підлогу розчином із марганцівки — адже кількість парів токсичного металу тут незначна. Якщо не обмежувати своє поле зору сміттєвим баком, а подивитись на проблему глобально, картина вимальовується не така вже й приваблива: в кожній лампі міститься від 4 до 150 міліграмів ртуті. Як підрахували експерти, якщо помножити цю кількість на населення України та на кількість ламп, які припадають на кожного українця (вдома та на роботі), то щороку в українські смітники потраплятиме більше 500 кілограмів ртуті. І це при тому, що навіть мізерні дози ртуті можуть викликати гострі фізичні та психічні розлади.

До речі
- Лампи «економки» коштують дорого: від 10 до 80 грн. Ціна залежить від потужності лампи, її конфігурації та фірми-виробника.
- Енергозберігаючі лампи виділяють значно менше тепла, ніж лампи розжарювання. Тому їх можна сміливо застосовувати у світильниках і люстрах з обмеженням рівня температури.
- У Польщі вартість утилізації від самого початку закладено в ціну лампочки, тому після закінчення експлуатаційного терміну споживач просто здає її в магазин, де зробив покупку.
- Для свідомих українців на сайті відходів waste.com.ua можна знайти інформацію про організації, які утилізують ртутні відходи.

Автор: Любов ОНИЩЕНКО, ЕХО з регіону


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
25 грудня 2009, 12:52 | Кобеляки | Фінанси
1. Лю / 28 грудня 2009, 09:12
У мене на кухні економка і норм. Хоча перші кілька днів було не звично...
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ
Останні коментарі

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації